ny tråd skriv inlägg
sidor 12
2008-12-15 16:51
Sjuksköterskamedlem: 08-12-15inlägg: 4trådar: 1
Tack för ett bra forum! Jag läser inläggen om läkarstudier med största intresse. Jag har lite funderingar som jag hoppas att någon vänlig och kunnig själ kan hjälpa mig med.

Jag är 24 år gammal och läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet. Har alltså ungefär ett halvår kvar på min utbildning. Såväl innan som under min utbildning har jag funderat av och till på om jag ska bli sjuksköterska eller läkare. Nu blev det så att jag hoppade på sjuksköterskeutbildningen av flera skäl. Inget ont om det yrket, på många sätt verkar det vara supergivande och intressant, men i våras under ett av mina praktiktillfällen kom jag fram till att det verkligen är läkare jag vill bli av den enkla (?) anledningen att jag är mer intresserad av medicin än omvårdnad. Min man stöttar mig till 100 %, något som är bra gällande finansiering av studier :) Har nämligen valt att slutföra min utbildning. Är ju aldrig fel att ha en examen i något och dessutom lär jag mig otroligt mycket ändå. Eftersom att jag ej har behörighet för att ansöka till läkarprogrammet måste jag läsa ett naturvetenskapligt basår och pricka in ett toppresultat på högskoleprovet, något jag inte tror ska vara helt omöjligt.
Är det någon som, precis som jag, väljer att gå från sjuksköterska till läkare? Är det dumt att påbörja naturvetenskapliga basåret direkt efter sjuksköterskestudierna eller är det fördelaktigt att jobba något år? Ni får gärna skriva och berätta om er väg från sjuksköterskeyrket eller något annat vårdyrke till läkare/läkarstudent.

Tack för att ni ger så mycket inspiration!
2008-12-15 17:21
Läkarstudentmedlem: 07-05-16inlägg: 3trådar: 0
Spontant känns det ju bara dumt att "kasta bort" ytterligare tid på ssk-programmet om du verkligen har bestämt dig för att bli läkare.

Att jobba några år efter ssk-examen känns också väldigt konstigt.

Har du verkligen bestämt dig för att bli läkare?
2008-12-15 17:52
ST-läkaremedlem: 08-01-05inlägg: 146trådar: 3
Jag tycker inte det är fel att läsa klart utbildningen om du bara har en termin kvar. Om det skulle dra ut på tiden att få 2,0 på hsp eller om du halvvägs genom läkarutbildningen kommer på att du kanske inte orkar läsa klart är det bra att du har en annan utbildning. Dessutom kan du ju vikariera som sjuksköterska vid sidan om studierna.
2008-12-15 21:15
aquablueAT-läkaremedlem: 07-04-28inlägg: 852trådar: 43
Jag skulle absolut läsa klart SSK-utbildningen. Så kan du dessutom jobba extra som ssk om du skulle vilja det under senare utbildningar/sommerlov etc. Det är kanonbra.

Och om du nu av någon anledning inte skulle komma in på läkarutbildningen (tyvärr finns ju även den risken) så är det ju väldigt synd att inte ha slutfört sin ssk-examen.

Jag antar att du är studiemotiverad som planerar läsa 1 år basår + 5,5 år läkare, så då är det bara att hugga igång på basåret direkt efter ssk-examen. Om du nu inte vill jobba som ssk för att få lite pengar först eller av annan personlig anledning.

Lycka till!
2008-12-15 22:10
thecellST-läkaremedlem: 07-03-26inlägg: 94trådar: 9
Tycker också du ska läsa klart ssk, du har ju inte långt kvar! Du kommer garanterat få mycket intressantare (och mer välbetalda) sommarjobb. Om du inte har allt för bråttom med att bli klar hade jag övervägt att jobba någon termin som ssk för att "bli varm i kläderna". Då blir det lättare att hoppa in extra senare. Lycka till!
2008-12-15 22:22
Sjuksköterskamedlem: 08-12-15inlägg: 4trådar: 1
Tack för några kloka synpunkter!
Att hoppa av sjuksköterskeutbildningen nu känns inte som något alternativ. Vore mest bortkastat med tid att hoppa av nu när jag är så nära examen och en legitimation, i så fall skulle jag ha gjort det redan i somras. Precis som ni skriver kommer jag att ha ett bra sommarjobb och extrajobb och givetvis har jag tänkt på risken att inte komma in på läkarprogrammet direkt efter basåret. Det gör det än viktigare att ha en bra utbildning.
Däremot undrar jag just det här om att jobba någon termin som sjuksköterska för att bli varm i kläderna... Finns det någon med erfarenhet av sjuksköterskeyrket som kan bekräfta det? Jag förstår att det tar ett tag att komma in i ett yrke, vore det för knapert och kommer det innebära att jag är helt bortkommen i sjuksköterskeuppgifterna om jag bara jobbar en sommar och sedan sporadiskt under tiden jag går basår?

Kanske borde ställa dessa frågor i ett sjuksköterskeforum istället :)
2008-12-15 22:46
AT-läkaremedlem: 08-05-21inlägg: 279trådar: 7
Rent spontant känns det som att ssk-yrket till väldigt stor del styrs av vilka rutiner som gäller på den enskilda avdelningen. Börjar du jobba någonstans som ssk i framtiden så är det ju inskolning och då bör man väl komma in i det relativt snabbt igen? Tycker mig se att syrrorna oftast har en vettig inskolning till skillnad från läkare. Sedan beror det väl lite på vilken verksamhet det gäller också, antar att det är stor skillnad på att börja jobba som ensam nattsköterska på avdelnng eller på vårdcentral etc. Läs definitivt klart utbildningen, men sikta på basåret så fort som möjligt sedan.
2008-12-16 09:14
Iva-syrraModeratorST-läkaremedlem: 06-08-16inlägg: 730trådar: 40
dixie skrev:Finns det någon med erfarenhet av sjuksköterskeyrket som kan bekräfta det? Jag förstår att det tar ett tag att komma in i ett yrke, vore det för knapert och kommer det innebära att jag är helt bortkommen i sjuksköterskeuppgifterna om jag bara jobbar en sommar och sedan sporadiskt under tiden jag går basår?
Det här blir ett långt svar:
Hej, jag är ssk sedan tidigare, och har flera vänner som varit i precis din situation.

Mitt råd, läs färdigt, skaffa dig ett bra första jobb nu i sommar, sök in till naturbasåret till HT.
Ett bra första jobb är inte på en geriatrisk avd, utan hellre kirurgisk eller akutmedicinsk. Där händer mer, och du får mer erfarenhet som du har nytta av under läkarstudierna sen.

Sen om du orkar(vilket jag tror) fortsätter du jobba på samma avd, under tiden du läser naturbasåret. Eftersom du skall söka med HP räcker det med G i betyg=Du behöver inte jobba ihjäl dig för mvg. Vet inte vilken ork du har men 75% arbetstid är inte omöjligt.
Jobbet ger dig bättre ekonomi, och samtidigt mer erfarenhet.

Du skriver HP så många ggr du hinner innan det är dags att söka in, tänk inte att du måste hinna förbereda dig för mycket till första gången. Bara att skriva provet, gör att du blir mer förberedd till nästa gång.

Anmäl dig till någon kurs för HP, tex högskoleprovsguiden (gratisversionen) Beställ högskoleprov från Umeå. Avsätt en dag i veckan när du bara pluggar högskoleprov.

Som nyfärdig sjuksköterska tar det tid att komma in i jobbet, det tar kortare tid om du har långvarig vårderfarenhet sedan innan.
Rutiner kommer du in i snabbt, men det är finliret som tar tid. När skall man ringa läkaren, när är det onödigt? Kan jag ge denna vb-medicinen nu eller inte? De två ordinerade läkemedlen var samma generiska substans, man kan inte bara dela ut man måste kontrollera. (Det vet du efter alla praktikperioder, men det måste sägas)
Akutsitution med dålig pat, att snabbt kunna sätta nål och delegera uppgifter till personal runt omkring, hämta det, ring dit, håll här. Man har inte superkoll på det som nyfärdig syrra.

Men det går att ta ett uppehåll i läkarstudierna. Vet flera som kommit in på läkarprogrammet direkt efter att de avslutat ssk-programmet. Man tackar inte nej till en plats, så de gick 1-2 terminer, och tog sedan uppehåll 1-2 terminer och fick arbetslivserfarenhet + fick upp sin SGI.

Ett långt svar för denna mening
Gör allt i snabb takt och jobba samtidigt, sen när du kommit in kan du ta uppehåll och jobba mer om du vill.
2008-12-16 12:30
Docent_LivSpecialistläkaremedlem: 07-08-11inlägg: 46trådar: 1
Instämmer helt i de tidigare replikanterna som uppmanat dig att läsa klart din nuvarande utbildning! Förutom de argument som tidigare framförts så bör man tänka en smula på sitt CV.
Jag har i mitt tidigare liv jobbat i en position som medfört att jag medverkat i rätt många rekryteringar och en avbruten utbildning, speciellt med så lite kvar, är INTE något som får dig att hamna högst i prioritetslistan, tro mig. Tror av liknande skäl att, om möjligt, så ska du försöka jobba lite som SSK och gärna kombinera dina förberedande studier med deltid. Det ger ett gott intryck och visar på framåtanda förutom redan framförda argument!

Lycka till!
2008-12-16 15:53
Läkarstudentmedlem: 07-12-12inlägg: 96trådar: 5
Jag håller med de andra om att du ska slutföra din examen. Jag tycker också att du ska fundera lite på hur ditt liv ser ut för övrigt. Har du tänkt att skaffa barn? Hur länge kan du tänka dig att vänta med det? Det är MYCKET lättare att vara student utan barn. Får man barn under studietiden så löser det sig med, men jag rekommenderar att du läser färdigt innan barn. Jag skulle därför prioritera ungefär som iva-sköterska skriver. 1. Examen 2. Jobba som ssk samtidigt som du kompletterar och sen 3. Jobba som ssk under studietiden. Har du en ssk examen i ryggen har du mycket gratis så det borde gå att jobba under preklin terminerna.
2008-12-16 22:36
Sjuksköterskamedlem: 08-12-15inlägg: 4trådar: 1
Tack för flera handfasta tips! Jag känner nu inte så mycket tvivel inför hur jag ska göra. Har funderat mycket i banorna att påbörja basåret direkt - nu känns det i det närmaste klart! Behövde få bekräftat det där med hur länge jag borde jobba som sjuksköterska innan nya studier. Tack iva-syrra för det! Sedan var det ju det där med högskoleprovet... Har skrivit det en gång utan förberedelser, vilket gick rätt så hyfsat faktiskt. Än har jag några poäng kvar innan 2,0 men jag får träna lite så går det förhoppningsvis bara bättre och bättre.

Om ni har fler råd/synpunkter får ni hemskt gärna dela med er. Jag kommer säkert att komma på fler frågor. Tack återigen så länge!
2009-01-02 09:32
judithstarLäkarstudentmedlem: 09-01-02inlägg: 39trådar: 2
dixie skrev:Tack för ett bra forum! Jag läser inläggen om läkarstudier med största intresse. Jag har lite funderingar som jag hoppas att någon vänlig och kunnig själ kan hjälpa mig med.

Jag är 24 år gammal och läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet. Har alltså ungefär ett halvår kvar på min utbildning. Såväl innan som under min utbildning har jag funderat av och till på om jag ska bli sjuksköterska eller läkare. Nu blev det så att jag hoppade på sjuksköterskeutbildningen av flera skäl. Inget ont om det yrket, på många sätt verkar det vara supergivande och intressant, men i våras under ett av mina praktiktillfällen kom jag fram till att det verkligen är läkare jag vill bli av den enkla (?) anledningen att jag är mer intresserad av medicin än omvårdnad. Min man stöttar mig till 100 %, något som är bra gällande finansiering av studier :) Har nämligen valt att slutföra min utbildning. Är ju aldrig fel att ha en examen i något och dessutom lär jag mig otroligt mycket ändå. Eftersom att jag ej har behörighet för att ansöka till läkarprogrammet måste jag läsa ett naturvetenskapligt basår och pricka in ett toppresultat på högskoleprovet, något jag inte tror ska vara helt omöjligt.
Är det någon som, precis som jag, väljer att gå från sjuksköterska till läkare? Är det dumt att påbörja naturvetenskapliga basåret direkt efter sjuksköterskestudierna eller är det fördelaktigt att jobba något år? Ni får gärna skriva och berätta om er väg från sjuksköterskeyrket eller något annat vårdyrke till läkare/läkarstudent.

Tack för att ni ger så mycket inspiration!


jag är själv sjuksköterska och har sökt till läkarutbildnigen nu(hoppas jag kommer in). jag trycker det är ett bra att du tänkt bli klar syrra, du kan inte jobba lite samtidigt som du läser så att du blir behörig?
jag tror man får med sig en del bra grejjer i bagaget om man jobbar lite innan:) sen är det ju bra att kunna sommarjobba på loven som syrra.

jag har gjort några högskoleprov och har ett helt ok resultat:) och har även varit på intervju, och det är så jag hoppas ta mig in:) inget 20.0 alltså.
2009-01-02 10:37
soli05Specialistläkaremedlem: 06-10-07inlägg: 614trådar: 10
Jag är också ssk och jobbade 8 år innan jag började läsa medicin. Tycker att den erfarenheten hr hjälpt mig ffa i de kliniska situationerna och även att det främjat samarbetet med ssk vilket många andra här på forumet upplevt som problematiskt. Däremot har man ingen större nytta av sskutb i början av medicinstudierna på preklin.
Varför börjar du inte att jobba heltid som ss efter examen och tjänar pengar och spar och läser in natur på kvällar. På vissa komvux har de kvällsstudier och det finns också möjlighet att läsa på distans och tenta av. Jag jobbade heltid medan jag läste in både natur och sam. hade endast gått tvåårig vårdlinje efter nian så jag hade mycket att komplettera.
2009-01-03 01:28
skitlivAT-läkaremedlem: 07-03-31inlägg: 375trådar: 14
Uppenbart att vi borde införa terminsavgifter, amerikansk modell, som kan betala utbildningens kostnader - är min spontana reaktion på denna tråd.
2009-01-04 16:05
soli05Specialistläkaremedlem: 06-10-07inlägg: 614trådar: 10
skitliv skrev:Uppenbart att vi borde införa terminsavgifter, amerikansk modell, som kan betala utbildningens kostnader - är min spontana reaktion på denna tråd.
Jag reserverar mig vad gäller terminsavgifter då jag inte vet hur höga de är. Däremot tror jag att det är lönsamt i längden med en tidigare utbildning innan man börjar att läsa till läkare då min uppfattning är att de med mer yrkeserfarenhet särskilt från vården blir nöjdare med sitt yrke och stannar kvar inom vården som läkare. Många här på forumet har ju uppenbart blivit besvikna och funderar på att byta yrke eller flytta utomlands och det är väl mer slöseri med statens finanser än att man har en bred utbildning och stannar kvar. Har man en yrkesutbildning innan kan man jobba mycket extra under studierna och behöver inte ta lån i samma utsträckning heller. Däremot vet jag inte om åsikterna här är representativa för jag tycker att de flesta av mina kollegor både de som kommer direkt från gymnasiet och de som börjat studera senare i livet är relativt nöjda med jobbet. Därmed ska man ju inte förneka att det finns stora förbättringspotentialer men det gör det nog i många yrken. Från att det finns mycket att förbättra till att man är helt missnöjd är dock steget långt och det måste kännas bittert om man trott att läkaryrket är något helt annat än man trott. Sjuksköterskor vet mer vad det handlar om. Därmed inte sagt att sjuksköterskor blir bättre läkare för det tycker jag är hugget som stucket och mer beroende på vilken persom man är än beroende på ålder, kön, utbildning etc.

2009-01-04 23:26
baffelST-läkaremedlem: 07-10-12inlägg: 324trådar: 10
soli05 skrev:min uppfattning är att de med mer yrkeserfarenhet särskilt från vården blir nöjdare med sitt yrke och stannar kvar inom vården som läkare. Många här på forumet har ju uppenbart blivit besvikna och funderar på att byta yrke eller flytta utomlands och det är väl mer slöseri med statens finanser än att man har en bred utbildning och stannar kvar.

Skulle man räkna på det så betvivlar jag starkt att så många läkare flyttar/byter bana så att det skulle vara mindre lönsamt att ha ett system som skitliv förespråker. Om vi räknar med att en läkare först blir riktigt "lönsam" och självgående när h*n är specialist. En läkare som går direkt från gymnasie till medicinstudier till AT till ST hinner jobba lite mer än 30 år som färdig specialist. Jämför man det med någon som du som redan "bränt" runt 10 år så måste ju typ var tredje "direktutbildad" läkare flytta eller byta bana för att det ska gå jämnt upp för varje "10-år-av-jag-ska-bara-bestämma-mig-och-mogna-först-läkare".

Dessutom är det en sak att prata om att byta bana/flytta etc. på ett internetforum och att faktiskt göra slag i saken.

Sen om skitlivs/amerikansk modell är att föredra av många andra anledningar låter jag vara osagt.
2009-01-05 10:31
correctAT-läkaremedlem: 08-07-22inlägg: 103trådar: 0
Å andra sidan finns det gott om läkare som byter karriär när de vid 40-50 jöbbat som specialist i 10-20 år.

Ärligt talat så låter skitliv mer som en oerfaren, ogin, osnuten snorvalp när skitliv propagerar i frågan.
2009-01-05 11:36
baffelST-läkaremedlem: 07-10-12inlägg: 324trådar: 10
correct skrev:Å andra sidan finns det gott om läkare som byter karriär när de vid 40-50 jöbbat som specialist i 10-20 år.

Självklart finns det det. Frågan är bara hur många de är. De måste ju vara en ansenlig mängd för att väga upp de som byter bana till läkare. Problemet med diskussionen är ju att ingen har några siffror för någonting, utan allt bygger på antaganden. Även Solios antagande ovan, ang. att de som jobbat som ssk är mer medvetna om vad de ger sig in på etc., skulle kunna vara felaktigt och tvärtom skulle hypotetiskt dessa personer kunna vara mer rastlösa, ombytliga och benägna att byta bana igen.

correct skrev:Ärligt talat så låter skitliv mer som en oerfaren, ogin, osnuten snorvalp när skitliv propagerar i frågan.
Det är möjligt, men sakfrågan består och h*n har en poäng även om det kan råda delade meningar om sättet att framföra den.
2009-01-05 12:20
correctAT-läkaremedlem: 08-07-22inlägg: 103trådar: 0
Som jag ser det så kan det förvisso vara intressant med siffror på det men det har ändå ingen större betydelse. Det kommer av att jag anser det vara en av vårt samhälles styrkor och fördelar att man inte måste bestämma sig i vaggan samt att vi har både rätt och möjlighet att ändra oss.
2009-01-05 16:34
skitlivAT-läkaremedlem: 07-03-31inlägg: 375trådar: 14
correct skrev:Det kommer av att jag anser det vara en av vårt samhälles styrkor och fördelar att man inte måste bestämma sig i vaggan samt att [/correct'>correct skrev:Jag tycker att det är en patetisk nackdel. Men så vet jag ju av erfarenhet att det mest är såna i baffels avatar som ska flumma runt på en högskola i 15 år innan de bestämmer sig för vad de ska bli lagom till pensionen.

correct skrev:vi har både rätt och möjlighet att ändra oss.Vem är det som är snorvalpen? Vi med lifvserfarenhet vet att ingen förändras.
ny tråd skriv inlägg
sidor 12

copyright © 2016 underlakare.se